Misschien kun je stilletjes in een hoek gaan zitten en hopen dat het hele BIM-gedoe overwaait. Maar volgens Theo Ockhuijsen, adviseur bij OTIB, is dat juist de verkeerde reactie. “BIM waait niet over; en het is juist nu de tijd voor een installateur om zijn formidabele kennis te verzilveren. Die kans biedt het geïntegreerd werken in de bouwkolom.” OTIB en UNETO-VNI bieden workshops aan om na te gaan wat een BIM in uw specifieke situatie kan betekenen.
Opfrisser
BIM staat voor Building Information Model, of – in het Nederlands – Bouwwerk Informatie Model. Alle betrokken partijen bij een bouwwerk werken vanaf het prille begin met elkaar samen. Dan hebben we het over opdrachtgever, architect, aannemer, adviseur, en installateur. Het bouwwerk ontstaat op de computer in een 3D model. De afzonderlijke deelnemers maken hun eigen 3D tekeningen; en voeren die in in het model.
Faalkosten
Het voordeel is dat eventuele fouten (zoals een leiding die dwars door een andere gaat volgens 2D-tekening) al in het voortraject worden ontdekt en hersteld. Dergelijke aanpassingen zijn veel goedkoper dan wanneer iemand op de bouwplaats erachter komt dat iets niet klopt. Want dan bemoeien zich al gauw vijf mensen met het ‘geval’, ontstaan felle discussies over hoe het moet worden opgelost en wie dat gaat betalen. Vijf man die tijd verspillen, want dit had voorkomen kunnen worden met een BIM.
Download gehele artikel: 2013 augustus-E&I-BIM waait zeker niet over