TVVL Magazine: BIMtopia

Onder druk wordt alles vloeibaar. Jarenlang wilde de installatiebranche niks weten van ‘BIMmen’. Dat is nu in een rap tempo aan het veranderen. De economische recessie van de afgelopen jaren heeft de budgetten en de slagvaarigheid van bedrijven in de bouwkolom uitgehold. “Alles draait nu om overleven. Wie nu niet gaat ‘BIMmen’, komt terecht in een tweede recessie,” waarschuwt Theo Ockhuijsen.  Hij stelde speciaal voor TVVL een cursus samen om de leden wegwijs te maken in BIM-land. Wie het lef heeft om de sprong te wagen, kan dus rekenen op een zachte landing.

BIM super cool

Dat de bouwkolom bij tijd en wijle het werken onmogelijk maakt, weten we allemaal. “Denk maar eens aan de vergaderingen in de bouwkeet. Zijn we echt open naar elkaar, is er onderling respect of zijn we vooral bezig onze eigen belangen te verdedigen en anderen te kleineren, als het ons zo uitkomt?” Theo Ockhuijsen stelt indringende vragen. Hij weet waarover hij praat. Al sinds de jaren ’80 draait hij mee in de installatiebranche. Ockhuijsen deed bij verschillende bedrijven ervaringen op en kent zowel het installatie- als adviesvak op zijn duimpje.

Soft skills

Ze maken hem wel eens uit voor softie, maar is dat erg? “We hebben elkaar jarenlang de tent uitgevochten als bouwpartners. Onmenselijk. Door BIMmen zal zich dat ten goede gaan keren.” Tenminste als het niet alleen als een technisch hoogstandje wordt benaderd. Tegenwoordig biedt een breed scala aan partijen BIM-cursussen aan; van bedrijven tot Hogescholen en brancheorganisaties. “Wij hebben als BIMpuls® een tweedaagse cursus ontwikkeld voor TVVL.

Download gehele artikel: 2014 maart-TVVL Magazine-BIMtopia

Geschreven door