3D zal de toekomst kleuren

Technische ontwikkelingen en innovaties volgen elkaar zo snel op, dat het voor bedrijven in bouwkolom lastig is op ‘welk paard men moet wedden’. Theo Ockhuijsen, voormalig algemeen directeur van technisch dienstverlener Koldijk en nu zelfstandig consultant, pleit dan ook voor flexibiliteit, zowel in organisaties als in het gebruik van installaties en demontabele bouw. Dat vereist een fundamenteel andere manier van denken in de bouwkolom. En BIM.

Vertrouwen in elkaar broodnodig

De bouwkolom staat voor grote uitdagingen, zeker nadat de afgelopen jaren de economische recessie hard heeft toegeslagen in de sector. Het spectrum is definitief veranderd en om in deze vernieuwde wereld overeind te blijven wordt van bedrijven in de bouwkolom op allerlei vlakken flexibiliteit gevraagd, zegt Theo Ockhuijsen. “Dat betekent dat bedrijven op zowel technisch als organisatorisch gebied moeten kunnen meegolven op de ontwikkelingen die er zijn. Neem de slimme gevel: dat is een mooie innovatie, maar maak hem nu zo dat hij demontabel is, zodat je deze over vijf jaar weer kunt vervangen als er weer nieuwe ontwikkelingen op de markt zijn. Want die zullen er dan zeker zijn, zo snel volgens de innovaties elkaar absoluut op.”

Daar komt nog bij dat aan een dergelijke slimme gevel allerlei innovatieve installatie- technische elementen worden toegevoegd. “Dat vraagt nog meer dan nu het geval is om een nauwe samenwerking. En dan moet je over de grootste hobbel heen in onze sector: wantrouwen. Dat zit diepgeworteld in de bouwkolom, maar dat gaat niet meer werken. Als deze sector de snelle ontwikkeling en innovaties wil bijbenen, dan is samenwerking en dus vertrouwen in elkaar broodnodig.”

Download gehele artikel: 2015 juni-Innovatie Special-3D zal de toekomst kleuren

Geschreven door