BIM heeft de vaart erin

De opmars van BIM is niet meer te stuiten. Naar verwachting is ‘Bimmen’ binnen nu en tien jaar een standaard binnen de grote utiliteit. Om die reden buigt een ISSO-Kontaktgroep zich over een update van ISSO-publicatie 109 ‘Starten met een BIM’ uit 2013.

2D-tekenen raakt uit

“BIM gaat over informatietechnologie, maar ook over alle betrokken medewerkers, externe partijen en organisatie- structuren”, zegt Theo Ockhuijsen, lid van de ISSO-Kontaktgroep. Ockhuijsen: “3D-tekenen is dus een component
van BIM. Die 3D-techniek is hartstikke mooi. Je kunt een gebouw meerdere keren bouwen, totdat je precies hebt wat je hebben wilt. Afgezien van alle arbeidsuren die digitaal bouwen met zich meebrengt, kunnen we met het fei- telijke bouwen veel faalkosten de baas worden. De technologische ontwikkelingen gaan onwaarschijnlijk snel. Eeuwenlang hebben we gebouwen getekend op de tekentafel. Over de omarming van AutoCAD deden we ‘slechts’ vijftien jaar. Over pak ‘m beet vijf jaar gaat het tekenwerk in 3D. Dan redden we het niet meer met 2D-tekeningen: daarvoor zijn met name grootschalige bouwprojecten te complex geworden. Met BIM schuiven vakgebieden in elkaar: architectuur en bouw worden techniek, techniek wordt bouw en architectuur.”

Download gehele artikel: 2015 november-Installatiezaken-BIM heeft de vaart erin

Geschreven door