Installatiezaken-IZ magazine: BIM als instrument voor de hele bouwkolom

“De bouwkolom verandert. De rollen in diezelfde bouwkolom veranderen. De klantvraag verandert. Dus de installateur moet ook veranderen. Inzet? Integraal samenwerken! Waarom? Integraal Samenwerken is hét vliegwiel om innovatie en introductie van nieuwe technologieën mogelijk te maken. Doel? Het beste voor de klant realiseren!” Aan het woord is Theo Ockhuijsen. Binnen de technische installatiebranche agendeert hij BIM als een manier van integraal samenwerken.

Meer dan model

Ockhuijsen is oprichter van het bedrijf BIMpuls® waarmee hij actief bedrijven in de technische installatiebranche probeert te overtuigen van de noodzaak van meebewegen in een veranderende keten. BIM staat voor Bouw Informatie Model. Door velen wordt het gezien als de oplossing om alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces op te slaan, te gebruiken en te beheren in een digitaal (3D) gebouwmodel.  Maar is dat alles? Het antwoord van Ockhuijsen is helder: “Een digitaal instrument zorgt niet voor samenwerken.”

Toekomst

De stelligheid van Ockhuijsen doet vermoeden dat de installatiebranche aan de vooravond staat van grote veranderingen. “Dat klopt wel. Integraal samenwerken is de motor voor innovatie en de introductie van nieuwe technieken. De ontwikkelingen gaan snel en vooral ook vakgebied overschrijdend. Dat betekent dat als we onze rol willen pakken, we nu echt moeten inzetten op integraal samenwerken. Niet morgen of volgende week.” De voordelen zijn groot: de effectiviteit verbetert, faalkosten verminderen en de klant is meer tevreden.

Download gehele artikel: 2013 oktober-Installatiezaken-Rollen veranderen BIM als het vliegwiel

Geschreven door