Scenario onderzoek

Inleiding & Probleemstelling

Het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf (OTIB) is van mening dat de installatiebranche aan het begin van een nieuw tijdperk staat. Installatiebedrijven kunnen een steeds grotere en bepalende rol spelen in het leven van mensen. Daarvoor zijn echter wel klantgerichte en innovatieve oplossingen nodig die het beste gerealiseerd kunnen worden in onderlinge samenwerking tussen installatiebedrijven binnen en tussen sectoren.

De nieuwe werkelijkheid

Op de korte termijn is de installatiebranche voornamelijk bezig te overleven. Door de economische crisis staan projecten onder grote (prijs)druk. Niettemin is OTIB van menig dat de installateur de ogen niet moet sluiten voor de toekomst. Maatschappelijke trends en ontwikkelingen, met name op het gebied van duurzaamheid, energiezuinig, comfortabel leven bieden kansen. De vraag is wel, zal de huidige installateur in zijn huidige hoedanigheid blijven bestaan of zullen er nieuwe manieren van installeren ontstaan?

Opdracht

Innovatie Express heeft van OTIB de opdracht gekregen een richting te schetsen voor de installateurs en een toekomstig profiel en rol in het bouwproces te formuleren. Een zorgvuldig samengesteld scenarioteam, waarbij verschillende disciplines van binnen en buiten de branche betrokken zijn, schetsen met hulp van Innovatie Express de beelden van de nieuwe werkelijkheid in 2025 voor de Technische Installatiebranche.

Downloads en links:          www.trendfiles.otib.nl  www.otib.nl

Geschreven door